Home Newsletter Forum Kontakt
 
   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Home Festival      Visitors Info      Linkovi      Kontakt      Info Vinkovci 2018.       
Novosti  
Okrugli stolovi  
Sam svoj majstor  
Zanimljivosti  
Lampe  
Savjeti  
 Media
Izlog festivala
Foto galerije
Video galerije
Vaši komentari
Download
 Izdvojeno
Audiofil.net
Audiofil.net
Facebook

 

 
  Triode Festival Bjelovar 2012.  
  11.-13.05  
 

Kaze se treća – sreća. Ali ova stara narodna izreka koja govori da će u trecem pokusaju sigurno biti sreće ne važi za naš Triode festival. On je svoju sreću izborio već u svom prvom nastupu, u Krasnom na obroncima Velebita 2010 godine. Kad se kaže - izborio, onda to znači upravo to, zahvaljujući trudu i znanju njegovih učesnika – hrvatskih samograditelja cijevnih audio uredjaja.

Mnogi se pitaju zašto “gubimo vrijeme” sa tom “nadiđenom” i “zastarjelom” tehnologijom. Odgovor na to pitanje je dvojak, lako ga je dati onome tko je već u tome ili onome tko je bio prisutan na dva već održana Triode Festivala, a možda malo teže onome tko nije imao prilike čuti reprodukciju glazbe sa tih “zastarjelih” uredjaja. No da pokušam reći ovako: sva ta čuda danasnjeg high–tech doba još uvijek nisu uspjela nadići kvalitetu reprodukcije glazbe koja se dobiva korištenjem te stare tehnologije. Možda ponajviše zahvaljujući samoj kraljici osobno – Njezinom Veličanstvu Triodi. Ta “žarulja” (elektronska cijev) je zapravo najjednostavniji i najlinearniji aktivni element za pojačanje signala i bez obzira što je vec pred koju godinu proslavila svoj 100-ti rodjendan, jos uvijek vrlo uspješno prkosi i najmodernijim poluvodičkim aktivnim elementima. Naravno, mlađim ljudima koji su odrasli na glazbi reproduciranoj preko tranzistorskih pojačala tako nešto izgleda nemoguće, ali već sama činjenica da je uglavnom svakome tko je imao prilike čuti dobro konstruirano cijevno pojačalo povratak na tranzistorska pojačala gotovo nemoguć govori sama za sebe. Tako i medju nama ima sve više mladih samograditelja, neki od njih su jos gotovo djeca, a to je možda i najbolja potvrda onoga što ta naša "trioda" može.

I tako je bilo samo pitanje vremena kad će niknuti ideja o okupljanju hrvatskih samograditelja cijevnih audio uređaja. Okupljanju na kojem ćemo dobiti najbolji uvid što tko od nas radi i koliko je uspio u zacrtanim ciljevima. To se desilo 2010. godine kad smo organizirali prvi Triode Festival. Svi pritajeni strahovi da li ce ta manifestacija opstati nestali su već te prve godine u Velebitskim bespućima.
Triode Festival je danas manifestacija koja je sve posjećenija i poprima sve širi internacionalni karakter tako da su svi učesnici ponosni na to. Pogotovo kad se ima na mu da je Triode Festival potpuno neprofitna i entuzijastička manifestacija zbog koje sami učesnici troše i novac i vrijeme na nešto od čega nemaju nikakve materijalne koristi. Ali nikome od njih nije ni najmanje žao zbog toga. I na pitanje zašto to rade, svi će dati uglavnom isti odgovor – volimo to i znamo da će trud naših ruku i glava donijeti veliko uživanje u slušanju glazbe.
Festival je već na svom drugom izdanju u Umagu dignut na višu razinu održavanjem edukativnih tematskih “okruglih stolova” ciljanim na razne aspekte problematike cijevnih pojačala a time će se naravno nastaviti i ove i svake naredne godine, na svakom narednom festivalu.
A kako pomalo stiže i vrijeme da i organizacionu formu uobličimo tako da nam omogući jednostavnije djelovanje, ove godine je predviđeno i osnivanje “Triode Festival” Udruge.

Naravno, stvaranje visokokvalitetnog cijevnog pojačala nije ni najmanje lak zadatak, ali uz veliku nesebičnu međusobnu pomoć sve to ide puno lakše. Na forumu http://www.diyaudio.com.hr samograditelji vrlo intenzivno razmjenjuju iskustva, sheme uredjaja, nove ideje... A sav taj trnoviti put do nastanka uredjaja se zaboravi u onom momentu kad uredjaj proradi i ostaje samo zadovoljstvo postignutim. A to zadovoljstvo postaje jos veće kad se novonastali uredjaj prikaže drugim samograditeljima na Triode Festivalu.

I tako, nakon dva održana festivala, u Krasnom i u Umagu, ove godine domaćin nam je Bjelovar. Sam zemljopisni oblik lijepe naše nam “namece obavezu” da svake godine Triode festival organiziramo u drugom dijelu Hrvatske tako da bude čim šire i ravnomjernije dostupan. Ali čak ni udaljenosti od nekoliko stotina kilometara, kao i težine opreme i po stotinu kilograma ne predstavljaju prepreku učesnicima. Taj entuzijazam da se dodje na Triode Festival i vrati sa njega pun pozitivne energije je jači od svih prepreka. Svatko tko je barem jednom posjetio Triode Festival neće pitati zašto je to tako.

Dame i gospodo, proglašavam 3. Triode festival u Bjelovaru otvorenim !

 

Detaljne informacije:

http://www.diyaudio.com.hr/viewforum.php?f=5


2012.05.03
 
 
 
 
     
 
 
   Ostale objave
 
Triode
       
       
Copyrights by Triode Festival 2017. All rights reserved.