Home Newsletter Forum Kontakt
 
   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Home Festival      Visitors Info      Linkovi      Kontakt      Info Vinkovci 2018.       
Novosti  
Okrugli stolovi  
Sam svoj majstor  
Zanimljivosti  
Lampe  
Savjeti  
 Media
Izlog festivala
Foto galerije
Video galerije
Vaši komentari
Download
 Izdvojeno
Audiofil.net
Audiofil.net
Facebook

 

 
ilimzn-ovi Mini Monitori

Stvarno su mini,ali bogami zvuk je itekeko velik!

Ovim zvučnicima sam uspio posvetiti najviše pažnje na prošlom festivalu u Krasnom..naime,dok su svi bili na klopi,ja sam se (uz odobrenje ilimzn-a) zabavljao u slušaoni sa Mini Monitorima,te od potpune tišine stvorio kaos:)

Želio sam čuti kako se znalaze (s obzirom na njihovu malu osjetljivost,84db koliko se sijećam) sa mojim 15W SET-om.

To je sviralo iznenađujuće dobro,pogotovo s obzirom na veličinu prostorije koja je bila poprilično velika za tako male zvučnike.Ono što me se najviše dojmilo je količina energije i pozornica koja izlazi iz tako malih zvučnika,bas odlično utegnut i čvrst,perfektno kontroliran,ma divota.

Bio sam skeptičan glede toga kako će zvučati sa nekim cijevašem male snage,no opala,preporod!

Naravno,ipak ima ograničenja,kad se malo pretjeralo s potom,vidilo se da mojih 15W ne može kontrolirat više od neke granice zvučnike,što je i očekivano.

Ovi su zvučnici malo remek djelo,mogu svirati odlično sa cijevašima male snage (u prostoriji do 15 m2 bez problema),a zakačite li na nijih nekog snagatora,mogu ispunit i veće prostore predivnim zvukom,bez obzira radilo se o SS-u ili SET-u,zvučnici isporučuju tako ugodan,čak bi rekao topal zvuk,bez ikakvih ekscesa u bilo kojem spektru!

Vokali lebde,detalji vas miluju,a bas tjera na tapkanje nogom!

Lest

 

Tekst autora zvučničkih kutija

Radi se o kutijama s pasivnim radijatorom (radijator je iza, najmanji je u SEAS ponudi, 14cm promjera) volumena oko 7 litara. Driveri su modificirani Westra, na oba se nalaze dodatni magneti, membrana basa je dodatno impregnirana laganim i vrlo krutim impregnatom s unutrašnje strane, a visokotonac ima dodanu osim magneta i keramičku komoru polujajastog oblika ispunjenu damping materijalom, a prednja ploća mu je prekrivena pustom da se sprijeće refleksije na najvišim frekvencijama koje uzrokuju pojavu tzv. virtualnih membrana (refleksija prave membrane). Radi malog volumena niska rezonantna frekvencija se morala postići upotrebom radijatora jer bi ekvivalentni bas refleks otvor i tunel bio znatno veći od samih dimenzija kutije. Ipak, u tako malom volumenu je bilo potrebno povečati masu na pasivnom radijatoru gotovo do limita za taj model. Radi velike pokretne mase, kritično je da kutije rade dobro fiksirane na čim težim stalcima. Inaće su napravljene da rade na jako teškoj komodi u koju se fiksiraju s 3 šiljka. Skretnica je prvog reda s kompenzacijama. Maksimalna snaga je do nekih 40-ak W, impedancija je nominalno oko 5 ohma, a nikada ne pada ispod 4.5, ali je osjetljivost vrlo niska, oko 85dB/1m1W, pa su prilično zahtjevno opterećenje za pojačalo. To je određena žrtva relativno širokom frekventnom opsegu i bas ekstenziji za tako mali volumen, anehoički je -3dB na oko 43Hz, sto znaći da im zapravo pašu nešto veće prostorije nego je uobičajeno za takav tip zvučnika, no radi male efikasnosti i limitirane snage (premda je maksimalni hod basa dosta velik, bas je efektivno samo 11cm u promjeru, pa je maksimalni zvučni tlak dosta limitiran) nije moguće postizati neke velike glasnoće - u Krasnom je za normalnu glasnoću slušanja zapravo već snaga bila blizu gornjem limitu. Kutije su inaće napravljene u sendvič-konstrukciji od mediapana i šperploće s oblim umetcima na vertikalnim bridovima, unutra je par polu-upornica koje se namjerno ne protežu cijelim stranicama, već su asimetrično postavljene kako bi se osiguralo prigušenje vibracija stranica pomocu multiple difrakcije i refrakcije. Stranice su iznutra lagano dampirane spužvom, svi otvori za zvučnike i pasivac su iznutra zaobljeni, a unutrašnjost ima popriličnu količinu sintetičke vune kako bi se simulirao nešto veći volumen od stvarnog, produžio put valova u kutiji i smanjio efekt nelinearne kompresije zraka u tako malom volumenu (vrlo bitno jer su hodovi basa i pogotovo pasivnog radijatora prilicno veliki).

Ilimzn


 
 
Triode
       
       
Copyrights by Triode Festival 2017. All rights reserved.