Home Newsletter Forum Kontakt
 
   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Home Festival      Visitors Info      Linkovi      Kontakt      Info Vinkovci 2018.       
Novosti  
Okrugli stolovi  
Sam svoj majstor  
Zanimljivosti  
Lampe  
Savjeti  
 Media
Izlog festivala
Foto galerije
Video galerije
Vaši komentari
Download
 Izdvojeno
Audiofil.net
Audiofil.net
Facebook

 

 
TQWT sa jajatim Fostexom

Izrdada 2007 godina sstrsat

 

 

Ovo je nastalo u neku ruku slućajno, koji put same okolnosti dovedu do nećega na ca se u pocetku ni niti mislilo. 

 

Pred desetak miseci san umirovil Monacor drivere i posal na Fostex FE206E. Kako je vecini poznato, 206 je u originalu namjenjen za backload horn ali to na žalsst ni dolazilo u obzir zbog velićine kutija. Kao jedini drugi tip kutije u kome 206 uspješno dela je ostal TQWT.

Rečeno - učinjeno. MDF ploće su ispilane, kutija složena i modificirani FE206E stavljen unutra. Modifikaciju drivera san izvel na naćin isprovan na starim driverima. Glavna membrana je tretirana organskom smjesom da joj se poveća krutost, stavljena je ljuska od jaja kao dodatni whizzer cone i jos je dodano malo damping materijala između originalnog whizzera i glavne membrane.

To je delalo odlično i bil san vrlo zadovoljan zvukom. Oćekivani manji nedostatak basa (tipično za FE206E) je kompenziran sa RC filterom između DACa i ampa. Ovi filter dela kontinuirani pad između 20 Hz i 200Hz za cca 5 dB a nakon 200Hz slabljenje ostaje konstantno. Time se doduše žrtvuje ukupna efikasnost za 5 dB ali s obzirom na izuzetno visoku efikasnost 206-ice ovo ni ništa strašno.

"Nesritna", a posli će se pokazat ipak sritna okolnost je bila to ća je kutija spajana vidama a ne keksima i stolarski ni bas najlipše izgledala. Pitala je jako puno kitanja a to mi je bilo muka delat. Tako nefinisirana je kvarila vizualni dojam pa je nakon nekog vrimena sazrila odluka da prežalin ploce i storin je ponovo. Paralelno sa tom odlukom došla je ideja za ovo ća za sada zoven DUAL TQWT. To je potpuno neslužben naziv, morda ga kasnije prominin ali za sad neka ostane. Pa da malo razjasnin ca je to ustvari. Klasicna TQWT kutija je ustvari rezonantor podešen na 1/4 valne dužine (za rezonantnu frekvenciju drivera) i zatvoren na jednom kraju a driver se obićno stavlja na trećini dužine od zatvorenog kraja. Ja san ovdi dodal još jedan tunel (zato ono dual u nazivu) ali samo od drivera prema van. Jedan tunel ima usta na prednjoj strani kutije a drugi na zadnjoj. Dužine tunela su računate prema izmjerenoj rezonantnoj frekvenciji modificiranog drivera (niža je nego kod originalnog) Zatvoreni dio rezonantora je zajednićki za obadva tunela. Kad san to poćel, nisan imal predodzbu ća ću dobit. Na netu nisan uspil nać nikakovu informaciju o tome. Ajmo reć da san pratil osjećaj a kako i inaće volin eksperimentirat.......

Već prvo uključeje je bilo jedno od najugodnijih iznenađenja koja san dozivil u audiu. Ono ća san priželjkival a nisan se usudil nadat se desilo. Fostex FE206E u ovoj kutiji podiže stomak na bas dionicama a istodobno je definicija basa izuzetna i nema ni traga muljanju. Tog podizanja stomaka ni bilo na normalnim TQWT kutijama. Isto tako mi i dolnje srednjetonsko podrućje ovdi zvući jos lipše nego prije ali to je virovatno zbog toga ća je u prosloj kutiji tunel lomljen na više mjesta (radi pakiranja u relativno malu kutiju) a sad je samo 1 prijelom pa je siguro i uticaj parazitnih rezonancija manji.  

Ovo su prvi kratki dojmovi (momentalno san na platformi, j..i ga) ali se već sad usudin reć da je ovo najbolja zvučna kutija koju san ikad storil. Kad se vratin doma ćekaju me još neki eksperimenti (radoznalosti nikad kraja). Provat ću razlike sa i bez spomenutog RC filtera. Ili morda ubacit LR filter između ampa i drivera, ili samo otpornik. A u toku su i eksperimenti, zapoćeti na prijašnjoj kutiji, sa usisnim akusticnim rezonantorom koji bi tribal smanjit peak na cca 2,5 kHz koji je na žalost neminovan pratilac svih FR drivera koji imaju whizzer cone. I jos se poćela vrtit ideja sa pasivnom membranom od napete svile na jednim ili morda obadvima TQWT ustima. Konačnu odluku o svemu tome će donit slusni testovi.

A nakon svega će tribat i malo proradit na teoretskoj razradi. Kako san rekal, puno toga je delano po osjećaju ali ću ga ipak nastojat i teoretski obradit. Neki će siguro reć da je prvo tribalo to teoretski razmotrit pa tek onda ić u izradu. Morda, ali za razliku od pojačala di se teorijom i matematikom more dobro predvidit kako će delat, kod zvučnika to ni baš uvik tako. I prečesto se vide u teoriji savrseni zvučnici koji kiksaju na slusnim testovima. Mislin da tu krivica ni u samoj teoriji nego u nepouzdanosti objavljenih parametara zvučnika (da li zbog mjerenja parametara na vrlo malim SPL nivoima ili nećeg drugog....)

 

Lowther bi i tribal bit bolji od Fostexa, valjda iz nekog razloga košta i preko 10 puta više. Drugo i široko pitanje je da li je opravdano tolike novce utuć za njega. Tu naravno nima pravila i to svaki mora sam odlućit. Kako ja vidin stvar, njega virovatno mrze oni koji su oćekivali da ce dobit iz njega isti nivo basa kao sa subvuferom. Ki ga realno gleda taj neće ostat razočaran. Ja san za sada izuzetno zadovoljan Fostexom ali ki zna ća će bit u buducnosti. Nikad nisan rekal da neću morda jednom poć na Lowthera ili AERa. Jedino sam siguran da se vise neću vratit na visesistemske kutije. J..i ga, ovi prokleti hobi je stvarno never end story.

 

Gotov proizvod na poziranju u Krasnom 2010 :)

 

 

 

 

 

 
 
Triode
       
       
Copyrights by Triode Festival 2017. All rights reserved.