Home Newsletter Forum Kontakt
 
   

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Home Festival      Visitors Info      Linkovi      Kontakt      Info Vinkovci 2018.       
Novosti  
Okrugli stolovi  
Sam svoj majstor  
Zanimljivosti  
Lampe  
Savjeti  
 Media
Izlog festivala
Foto galerije
Video galerije
Vaši komentari
Download
 Izdvojeno
Audiofil.net
Audiofil.net
Facebook

 

 
300B by EdisonPojacalo je klasika, 300B integrirac. Ima tri ulaza, a glasnoca i mute se mogu regulirati daljinskim upravljacem. Pojacalo ima i automatiziranu odgodu visokog napona pri paljenu. Veliko je tesko...

Izlazni transformatori i kondenzatori su novi i, nazalost, nece se stici u potpunosti usvirati do susreta u Krasnom. No nece ni lose svirati, jedino mozda jos nece biti one "magije" koju znaju stvoriti ovakva pojacala.

 

 

 

 
Rupice oko cijevi su radi hladjenja, ove koje sluze kao oznake su iz nuzde. Recesija je i graviranje nije bas jeftino, a dosta se treba i cekati. A busilicu i svrdla vec imam, pa mi palo na pamet da iskoristim "unutarnje rezerve"... Razmislio, nacrtao, opet razmislio, ponovo nacrtao pa tako nekoliko puta u krug. Za sad je ovako. Imam jos jednu rezervnu prednju i zadnju plocu, kao i dvije gornje (ako budem zelio mijenjati trafoe, ili driverski dio i cijevi). Mozda u neko bolje vrijeme dam i gravirati tu rezervnu prednju plocu. Dizajn bi opet ostao isti.

 

I tako kad konstruiram kuciste, cijelo pojacalo nacrtam u vektorskom programu. Ne idem bas u detalje 100%, ali negdje oko 85% svega nacrtam. Zadnjih 10-15% je improvizacija na licu mjesta. Tako je brze kad se radi samo jedan komad. Rupe busim tako da ih prvo nacrtam na kompjuteru. Printam 1:1 na termostabilnoj foliji na laserskom printeru. Takvu sablonu lijepim na lim, i direktno otockam. Nakon toga busenje.

Ne dozvolim si vise od 10-15 rupa bez predaha od nekoliko minuta. Inace bi sigurno nesto falio. Moram biti koncetriran, a busenje je monoton posao, cim pocnu misli vrludat prekidam. Prvo busim svrdlom od 2,5mm, a onda vecim koje treba.

 

Inace, jako puno znoja prolijem dok izbusim te rupice. Ne sto mi je tesko busiti, nego se bojim da malo ne promasim s busenjem, ili ostetim eloksiranu povrsinu lima... onda bi sav trud i izgled otisao u...

 

Puno mi znaci i sto su trafoi proizvod domace pameti i ruku. Crna prigusnica je Hammondova, ali su zato mrezni trafo, kao i izlazni domaci. Rijecki Odeon mota prvoklasne mrezne EI trafoe, a zmajz i bepone su odlicno proracunali izlazne trafoe, koji su motani kod naseg forumasa sineka u Varazdinu. Izlazni dio je radjen prema shemi Zvonimira Vukovojca, nekad clana naseg foruma. Ugradjeno je tu dosta domaceg znanja.

 

 

 

 

 

 
 
Triode
       
       
Copyrights by Triode Festival 2017. All rights reserved.